Què

1 Dia 1 Foto es un projecte de fotografia documental.

365 fotografies perquè 365 dies fan un any, 31 fotògrafs perquè 31 dies són els que caben en un mes, i 2014 perquè aquest és un any important per a la història de Catalunya.

Per Què

A finals del 2013, un grup de fotògrafs vam decidir posar en marxa un projecte que tingués com a eix central d’actuació la vida quotidiana al país durant el 2014. Aquest és l’any de la commemoració del Tricentenari de la Guerra de Successió, i de la convocatòria d’un referèndum d’autodeterminació per part del Govern de la Generalitat. En aquest escenari, creiem indispensable documentar fotogràficament allò que és i allò que serà aquest any 2014 per a totes les persones que vivim i treballem a Catalunya.

El nostre objectiu és plural: Retratar Catalunya des d’una perspectiva social, econòmica, cultural i política; des de la quotidianitat de la feina, les escoles, els hospitals, les universitats, els carrers, els paisatges, els escenaris… Però també des del conflicte, les desigualtats, els problemes, les tensions… Captar amb les nostres càmeres tota la diversitat i la riquesa vital del lloc en què vivim. Documentar amb la nostra visió fotogràfica el dia a dia de Catalunya des de l’1 de gener al 31 de desembre de 2014.

Com

La idea pren forma sota el concepte ‘un fotògraf: una foto, un dia’. Així, hem creat un col·lectiu de professionals de la informació gràfica de Catalunya. Cadascun de nosaltres és l’encarregat de plasmar, amb llibertat i respecte, una jornada concreta de cada mes al llarg de tot l’any. 31 fotògrafs fem torns de 24 hores, dia rere dia, en el paper de cronista humil de l’esdevenir diari dels nostres conciutadans. Som testimonis invisibles de la vida, de com ens relacionem i de com vivim. Sovint, sense ser conscients del fet que cada instant és part de l’inexorable esdevenir històric, de profundes i intenses transformacions.

Portada 1D1F

El primer objectiu és inaugurar l’exposició 1Dia1Foto, que tindrà lloc a l’Arts Santa Mònica (Barcelona). La inauguraran Artur Mas, president de la Generalitat de Catalunya, i Ferran Mascarell, conseller de Cultura, el pròxim 1 de gener de 2015. I per si això no fos suficient, també s’està treballant en l’edició d’un llibre amb el conjunt del treball, amb l’objectiu de presentar-lo per Sant Jordi 2015. Un llibre on no sols hi haurà fotografies. Inclourà, a més, dotze textos de dotze escriptors catalans (un per mes) acompanyant les imatges.

Trailer 1dia1foto – © Gianluca Battista